Gewijzigde dienstregeling Fryslân Bus per 25 maart 2020

Aanleiding

Voor heel Nederland gelden vanaf zondag 15 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Aan de hand daarvan worden aanvullend maatregelen en aanwijzingen gemaakt voor mensen die werken in het ov/bij Arriva.

Wat betekent dit voor jou? 

Maatregel: bij de bus achterin in- en uitstappen

In afstemming met alle vervoerders verzoeken we de reizigers in de bus om via de achterdeur in- en uit te stappen en daar in te checken en ook weer uit te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

Maatregel: aangepaste dienstregeling

De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast brengen de aangescherpte criteria rondom RIVM voorzorgsmaatregelen met zich mee dat veel meer medewerkers van het ov preventief niet inzetbaar zijn. Daarom is er een landelijke afspraak gemaakt dat de dienstregeling in het openbaar vervoer aangepast wordt. Alle regio’s hebben op dit moment een aangepaste dienstregeling.

Als eerste stap rijden we vanaf 18 maart de vakantiedienstregeling.

Vanaf 25 maart zijn we genoodzaakt de dienstregeling verder af te schalen. In Fryslân rijden we vanaf 25 maart in principe volgens de zondagdienstregeling met de patronen en rijtijden van de zondag. De eerste en laatste ritten rijden zoveel mogelijk volgens de normale dienstregeling van de betreffende dag. Hiermee bedoelen we dat op maandag t/m vrijdag zo veel mogelijk de vertrektijden van de eerste en laatste ritten op die dagen worden aangehouden en op zaterdag zoveel mogelijk die van de zaterdag. We starten op maandag t/m zaterdag met rijden op het reguliere tijdstip van de betreffende dag en voegen dus extra vroege ritten toe. Bovendien rijden we ook op de meeste lijnen die nu alleen op een werkdag of op een werkdag en zaterdag rijden. De exacte tijden staan in de nieuwe dienstregelingstabellen en in de reisinformatie, beide te vinden op onze website.

Waar geen bussen, lijntaxi’s, belbussen of buurtbussen meer rijden biedt de Opstapper een alternatieve reismogelijkheid tussen de Opstapperhalte in de kern en het Opstapperknooppunt.

We passen hiervoor de Opstapper dienstregeling aan. We doen dit zo snel als mogelijk is.

De gewijzigde dienstregeling is binnen zeer korte tijd opgezet. Dienstregelingstabellen, busomlopen en chauffeursdiensten zijn allemaal aangepast. We hebben dit zo zorgvuldig mogelijk gedaan maar binnen een fractie van de tijd die er normaal voor nodig is. Meer tijd is er helaas niet. We verzoeken eventuele onvolkomenheden of knelpunten aan te geven via Klantenservice Arriva. Indien nodig, mede afhankelijk van de duur van deze aangepaste dienstregeling en de verdere ontwikkelingen van de situatie rondom het Corona virus, zullen we in de loop van april nog aanpassingen op deze dienstregeling verwerken.

Tijdens de vakanties rijden we ook volgens de aangepaste dienstregeling.

In deze memo geven we per lijn de opzet van de aangepaste dienstregeling per 25 maart aan. De informatie wordt via de regionale media verzonden en alle informatie is vanaf 25 maart terug te vinden op onze website: www.arriva.nl/corona