Schatzoeken tijdens Uit in Huis in het Princessehof

Zondag 8 september vindt de allereerste editie van Uit in Huis plaats in de binnenstad van Leeuwarden. Uit in Huis is de aftrap van het culturele seizoen, ook het Princessehof is die zondag gratis te bezoeken. Ontdek de verborgen wereld van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers in de gloednieuwe tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute. Ook is er die dag van alles te doen voor jong en oud. Er zijn gratis rondleidingen, klassieke muziek, workshops en de jongste bezoekers vermaken zich met de spannende speurtocht en professionele bellenblazers.

Rondom de nieuwe tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute zijn er allerlei activiteiten georganiseerd tijdens Uit in Huis. Kinderen kunnen bij de balie de gratis speurtocht ophalen, ze gaan met een echte landkaart op expeditie. Samen met Sinbad de Zeeman ontdekken ze bij elk gezonken schip een geheim. Na afloop krijgen de deelnemers een heuse zeemanstatoeage. Kinderen én volwassenen genieten van de spannende tentoonstelling en kunnen daarna hun creativiteit kwijt bij Tekenen in de Tuin. Ook zijn er professionele bellenblazers voor de jongste bezoekers.

Stadswandeling en rondleiding
Bezoekt u die dag ook het Fries Museum en wilt u optimaal gebruikmaken van uw tijd? Om 13.30 en 15.30 uur vertrekt er een mini-stadswandeling van het Fries Museum naar het Princessehof. Een professionele stadsgids van A Guide to Leeuwarden vertelt tijdens de route door de historische binnenstad uiteenlopende verhalen van monumenten tot moderne streetart. Eenmaal aangekomen geeft de gids ook een introductie op de bijzondere geschiedenis van het Princessehof. Deze mini-citytour duurt maximaal een half uur.
Vervolgens kunt u om 14.00 en 16.00 uur meelopen met een rondleiding door Gezonken Schatten: geheimen van de maritieme zijderoute. De rondleidingen zijn gratis, aanmelden is aanbevolen. Dit kan via de website van het museum. www.princessehof.nl

Mensensmokkel en schatgravers
Van 7 september 2019 tot en met 28 juni 2020 presenteert het Princessehof de tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute. De tentoonstelling laat keramiek en andere voorwerpen zien die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. De keramische schatten vertellen fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers.

De tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute wordt mede mogelijk gemaakt door LF2028, Mondriaan Fonds (het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed), Korea Foundation, Van Achterbergh-Domhof, Prins Bernhard Cultuurfonds en Buchter-De Vries Fonds, Sint Anthony Gasthuis, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Club Céramique, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.